Czyszczenie powierzchni za pomocą suchego lodu

Obok transportu towarów jednym z głównych zastosowań suchego lodu jest czyszczenie różnego rodzaju powierzchni. Czyszczenie suchym lodem jest uznane za mało inwazyjne, dlatego można powiedzieć że opisywana metoda znalazła swoje zastosowanie wszędzie tam gdzie powłoka czyszcząca jest narażona na uszkodzenia mechaniczne i chemiczne. Świetnie zastępuje popularniejszą ale bardziej inwazyjną metodę piaskowania. Przykładami sytuacji w których swoje zastosowanie ma suchy lód jest czyszczenie maszyn produkcyjnych, elewacji budynków, karoserii oraz powierzchni drewnianych.
WIĘCEJ...

Zastosowanie suchego lodu w cateringu

Suchy lód jest najbardziej znany ze swojego zastosowania w transporcie towarów. Branże które wymagają niskich temperatur podczas transportu to przede wszystkim branża spożywcza, kosmetyczna i farmaceutyczna. W niniejszym artykule chcemy skupić się na branży spożywczej ze szczególnym uwzględnieniem firm cateringowych. Dlaczego suchy lód dla firm cateringowych do doskonałe rozwiązanie?
WIĘCEJ...

Od ziemianek do kontenerów izotermicznych - historia przechowywania żywności

Kontenery izotermiczne to obecnie jedno z najchętniej wykorzystywanych rozwiązań do przechowywania i transportu towarów spożywczych. Jednak jeszcze kilkadziesiąt lat temu ludzkość nie miła dostępu do tak rozwiniętej i niezawodnej technologii. Jak wygląda historia przechowywania żywności?
WIĘCEJ...

NAVI2-certyfikat-TUV

Kontenery izotermiczne – jakość potwierdzona certyfikatami Kontenery izotermiczne NAVI2 służą do przewozu i magazynowania produktów wymagających niskich temperatur. Głównie mowa o transporcie towarów farmaceutycznych oraz spożywczych. Są to towary, które wymagają szczególnej ostrożności podczas transportu. W związku z tym pojemniki izotermiczne muszą spełniać szereg norm potwierdzonych certyfikatami jakości. Kontenery NAVI2 podlegają restrykcyjnej jednostce certyfikującej TUV NORD.
WIĘCEJ...

Regulacje prawne dotyczące przewozu żywności

Polskie i unijne prawo ściśle określa warunki przewozu żywności. Restrykcyjne przepisy nakładają zarówno na samych producentów, jak i przewoźników obowiązek spełnienia licznych norm technicznych i organizacyjnych regulowanych przez międzynarodową umowę ATP oraz rozporządzenie (WE) 853/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 roku. Jak w świetle prawa powinien przebiegać transport produktów spożywczych?
WIĘCEJ...

Kontenery izotermiczne - gwarancja niskich temperatur w każdych warunkach

Kontenery znalazły swoje zastosowanie zarówno w przechowywaniu, jak i transporcie towarów wrażliwych na zmiany temperatury. Jednak przewóz i magazynowanie każdej grupy produktów został ściśle określony przez przepisy prawa, a tym samym na producentów i przewoźników nałożono wymóg stosowania określonych, zapewniających odpowiednie warunki rozwiązań.
WIĘCEJ...

Transport w branży spożywczej

Specyficzną cechą branży spożywczej jest fakt że świeżość towaru odgrywa kluczową rolę. Źle przetransportowany towar nie nadaje się do użytku. Dlatego w kwestii transportu branża spożywcza cały czas stoi przed dużym wyzwaniem. Oczywiście wraz z rozwojem technologii wzrosła szybkość i jakość transportu.
WIĘCEJ...

Zastosowania suchego lodu

Suchy lód to fascynująca substancja która ma coraz więcej zastosowań. Zanim jednak przejdziemy do przykładów wykorzystania suchego lodu w przemyśle, przyjrzyjmy się właściwościom tej substancj
WIĘCEJ...